Brassói néven elég sokféle ételt ismerünk. Eddig ahány étteremben ettem mindenhol mást tálaltak fel elém és meg kell mondanom egyiknek sem volt olyan íze amit megszoktam. Már pedig az emberek többsége az alapján az ízvilág után ítéli meg egy étterem konyháját amit otthonról hozott.
Az én ízvilágom igen szélesnek mondható. Édesanyám felvidéki ízekben főz, tokaji hagyományokkal hiszen ott nevelkedett, nagymamája után, szabadon tanulta a kulináris harmóniát, a laktató paraszti ételeket, melyeket friss, barna házi kenyérrel ettek. Bár a kenyérsütő gépünk meg is lenne hozzá legnagyobb sajnálatomra igen ritkán használjuk de az ízek a bolti barnával is éppoly jellegzetesek.
Édeasapám - már amennyiben emlékszem rá - teljesen másképpen forgatta a fakanalat. Tette ezt nem csupán azon okból, hogy ő dunaújvárosi volt, de azért is mert férfi. Ez pedig itt nem az amancipuncik helye.
A férfi és a nő ugyanis teljesen másképpen viselkedik a konyhában. Másképpen főznek, másképpen ízesítenek. A férfiak ételei mindig karcosabbak, markánsabbak. Az ízek telítettek és gazdagok, a húsok szaftosak, a köretek egyszerűek és célorientáltak, laktatnak de nem veszik el a hús élvezetének ízét. Így vannak teremtve. A női ételek lágyabbak. Ízekben, hozzávalókban gazdagabbak. A köretek harmonizálnak a főétellel, egyik sem nyomja el a másikat. Kiegészítik az ízek egymást és nem alátámasztják. Persze mindez szubjektív megközelítése a szerepeknek a konyhában,e ttől valószínűleg vannak eltérések is.
A brassói mindig is érdekes étel volt számomra. Apámé mindig száraz volt. Ő megsütötte a húst és a krumplit, összevegyítette aztán savanyúsággal - általában zöld paradicsommal - tálalta. Édesanyám brassóija egészen más.
Ő fogja a húst és olajban és egy kevés vízben együttesen elkezdi párolni, sütni. Megborsozza, sózza, fokhagymázza kicsinyt és ez együtt rotyog a fazékban amíg a leve el nem tűnik. A krumplit kisüti, majd a kicsit levesre hagyott húst összekeveri vele. Így a krumpli átveszi a szaftot de nem úszik benne mint hal a vízben. Nálam ez a brassói. Én is így csinálom.
Kíváncsi lennék ha egyszer valaki összegyűjtené a brassóik elkészítésének módozatait mennyi jönne össze. Én is szívesen venném ha leírnák nekem itt a blogban. Egyrészt mert érdekes lenne másrészt mert mindig szívesen próbálok ki új recepteket bevált ételekre. :)